Merinovilla materiaalina
Merinovilla on hengittävä ja pehmeä materiaali. Sillä on erinomaiset lämpö- ja kosteudensiirto-ominaisuudet, joiden ansiosta merinovillaiset vaatteet ovat suosittuja esimerkiksi ulkoilijoiden keskuudessa.
Käyttämämme merinovilla saadaan merinolampaista, jotka elävät Etelä-Amerikassa ja Uudessa Seelannissa. Kaikki Gooodin merinovilla on mulesing-vapaata.
Merinovillan hyvä lämmöneristävyys perustuu villakuidun ontelomaiseen rakenteeseen. Kuituun muodostuu ilmataskuja, joihin lämmin ilma varastoituu. Merinovillan pehmeys on puolestaan hienon alusvillan ja pitkien kuitujen ansiota. Merinolampaat tuottavat pelkästään alusvillaa, mikä on peitinvillaa paljon pehmeämpää. Villa pystyy imemään itseensä kosteutta tehokkaasti, jopa 30% omasta painostaan, eikä se siksi tunnu kylmältä tai kostealta ihoa vasten kastuessakaan. Merinovilla sopii myös ympärivuotiseen käyttöön, sillä se tuntuu viileältä lämpimillä keleillä. Merinovilla on antibakteerinen, mikä helpottaa tuotteiden huoltoa.
Gooodin omistamalla Kutomo Holopaisella on vuosikymmenten kokemus villatuotteiden neulomisesta ja materiaaleista. Tunnemme langantoimittajat ja olemme valinneet vain laadukkaita materiaaleja toimittavat yhteistyökumppanit. Gooodin tuotteissa käytetty merinovillalanka tulee Italiasta ja sillä on Öko-Tex-standardi 100 -sertifikaatti.
Merinovaatteiden hoito-ohje
Oikein hoidettuna merinovillavaate voi kestää vuosikymmeniä. Pitkä käyttöikä vähentää myös tuotteen ympäristövaikutuksia.
Villa on antibakteerinen materiaali, joten se hylkii likaa ja hajuja luonnostaan. Tästä syystä merinovillatuotteita ei tarvitse eikä kannata pestä usein. Ensisijainen huolto villatuotteille on tuuletus. Lue alta tarkemmat ohjeet merinovillatuotteiden hoitoon, jotta tuotteesi kestäisi mahdollisimman pitkään hyvänä.
Tuuletus
+Merinovilla rakastaa raitista ja kosteaa ulkoilmaa, jossa se puhdistaa itse itseään. Ensisijainen huolto villatuotteille onkin tuuletus. Tuulettaminen vähentää pesukertojen määrää, mikä on myös ekoteko.
Pesu
+Jos vaatteeseen on tullut näkyviä tahroja, voit poistaa niitä esimerkiksi marseille- tai sappisaippualla. Välillä villavaatekin kaipaa vesipesua. Pese vaate käsin tai pesukoneen villa/käsinpesuohjelmassa enintään 30 asteessa. Vältä lämpötilan vaihteluita, koska se voi huovuttaa vaatetta. Käytä villalle soveltuvaa nestemäistä pesuainetta ja suosi alhaisia linkousnopeuksia. Käsinpestessä puristele vaatetta kevyesti, älä hankaa tai väännä.
Kuivaus
+Kuivaa merinovillatuote aina tasona. Älä rumpukuivaa. Jos vaate on pesun jäljiltä kovin märkä, voit asetella sen ensin kuivan pyyhkeen päälle, rullata pyyhkeen sisään ja puristella ylimääräisen veden kevyesti pyyhkeeseen. Muotoile vaate alkuperäiseen muotoonsa pyyhkeen tai pyykkitelineen päällä ja anna kuivua muotoonsa. Älä kuitenkaan venyttele liikaa, ettei vaatteen muoto kärsi.
Säilytys
+Merinovillatuotteet saattavat hiukan venyä käytössä. Käytön ja tuuletuksen jälkeen ne kannattaa säilyttää viikattuna. Kun et käytä tuotetta, kannattaa se säilyttää suojattuna tuholaisilta esimerkiksi suljetussa muovipussissa tai -laatikossa.
Nukan poisto
+Hankauksen ja pesujen seurauksena vaatteeseen voi syntyä nukkaa, joka kannattaa poistaa varovasti nukanpoistajalla tai villakammalla. Huomioithan, että runsas nukanpoistajan käyttö voi kuitenkin haurastuttaa materiaalia.
Lankalenkit
+Varsinkin löysempään neulottuihin neuloksiin voi tulla lankalenkkejä, jos vaate jää kiinni johonkin. Lankalenkkejä voi vetää takaisin neulokseen venyttelemällä neulosta sivusuunnassa langannousun vierestä. Jos tämä ei onnistu, lenkin voi vetää nurjalle virkkuukoukun avulla.
Paikkaus
+Villavaatteeseen tulleen reiän voi parsia samanvärisellä langalla tai käyttää paikkana esimerkiksi vaatelaastaria. Reikiä muodostuu yleensä kohtiin, joissa neulos on kireällä ja siihen kohdistuu hankausta. Kulumista voi vähentää käyttämällä oikeankokoisia vaatteita tai vaatteita, joissa on väljyyttä.