Goood mohair materiaalina ja huolto

Mohair materiaalina

Mohair on angoravuohen villaa ja sen kuidut ovat pitkiä ja pehmeitä. Nuorten vuohien alusvilla on hienointa ja tätä kutsutaan kid mohairiksi.

Merinovillan tapaan mohair sitoo itseensä hyvin lämpöä ja kosteutta. Mohair on kuituna kestävää, kiiltävää ja hyvin värjäytyvää. Mohair ei huovu eikä rypisty kovin herkästi.

Mohair on arvokasta, joten sitä yhdistetään usein muihin kuituihin. Gooodin mohairsekoitelangan koostumus on 50 % mohair Superkid, 32 % polyamidi ja 18 % merinovilla extra fine. Polyamidi toimii langassa ydinlankana, jonka ympärille kuidut kehrätään ja joka pitää langan koossa. Käyttämämme mohairsekoitelangan mohair on RMS (Responsible Mohair Standard) -sertifioitua ja merinovilla mulesing-vapaata.

Lanka on valmistettu Italiassa ja sillä on Öko-Tex-standardi 100 -sertifikaatti. Langan valmistaja tuottaa käyttämäänsä sähköä aurinkovoimalla.

Kaikki mohair-neuleemme löydät sivulta Mohairneuleet.

 

Goood mohair kauluri pipo natural

Mohairvaatteiden hoito-ohje

Oikein hoidettuna mohairvaate kestää pitkään. Pitkä käyttöikä vähentää myös tuotteen ympäristövaikutuksia.

Villa on antibakteerinen materiaali, joten se hylkii likaa ja hajuja luonnostaan. Tästä syystä mohairtuotteita ei tarvitse eikä kannata pestä usein. Ensisijainen huolto villatuotteille on tuuletus. Lue alta tarkemmat ohjeet mohairtuotteiden hoitoon, jotta vaatteesi kestäisi mahdollisimman pitkään hyvänä.

Tuuletus

+

Villa rakastaa raitista ja kosteaa ulkoilmaa, jossa se puhdistaa itse itseään. Ensisijainen huolto myös mohairtuotteille on tuuletus. Tuulettaminen vähentää pesukertojen määrää, mikä on myös ekoteko.

Pesu

+

Jos vaatteeseen on tullut näkyviä tahroja, voit poistaa niitä esimerkiksi marseille- tai sappisaippualla. Välillä villavaatekin kaipaa vesipesua. Pese vaate käsin tai pesukoneen villa/käsinpesuohjelmassa enintään 30 asteessa. Vältä lämpötilan vaihteluita, koska se voi huovuttaa vaatetta. Käytä villalle soveltuvaa nestemäistä pesuainetta ja suosi alhaisia linkousnopeuksia. Käsinpestessä puristele vaatetta kevyesti, älä hankaa tai väännä.

Kuivaus

+

Kuivaa mohairtuote tasona. Älä rumpukuivaa. Jos vaate on pesun jäljiltä kovin märkä, voit asetella sen ensin kuivan pyyhkeen päälle, rullata pyyhkeen sisään ja puristella ylimääräisen veden kevyesti pyyhkeeseen. Muotoile vaate alkuperäiseen muotoonsa pyyhkeen tai pyykkitelineen päällä ja anna kuivua muotoonsa. Älä kuitenkaan venyttele liikaa, ettei vaatteen muoto kärsi.

Säilytys

+

Mohairtuotteet saattavat hiukan litistyä käytössä ja pesussa. Kuohkeus palautuu käyttämällä vaateharjaa. Mohairvaatteen kannattaa antaa myös levätä käyttökertojen välillä. Säilytä neuletta viikattuna, ettei se veny tai menetä muotoaan. Kun et käytä tuotetta, säilytä sitä suojattuna tuholaisilta esimerkiksi suljetussa muovipussissa tai -laatikossa.

Nukan poisto

+

Mohair ei nyppyynny helposti. Jos hankauksen tai pesujen seurauksena vaatteeseen on kuitenkin syntynyt nukkaa, se kannattaa poistaa varovasti nukanpoistajalla tai villakammalla. Huomioithan, että runsas nukanpoistajan käyttö voi kuitenkin haurastuttaa materiaalia.

Lankalenkit

+

Varsinkin löysempään neulottuihin neuloksiin voi tulla lankalenkkejä, jos vaate jää kiinni johonkin. Lankalenkkejä voi vetää takaisin neulokseen venyttelemällä neulosta sivusuunnassa langannousun vierestä. Jos tämä ei onnistu, lenkin voi vetää nurjalle virkkuukoukun avulla.

Paikkaus

+

Neuleeseen tulleen reiän voi parsia samanvärisellä langalla tai käyttää paikkana esimerkiksi vaatelaastaria. Reikiä muodostuu yleensä kohtiin, joissa neulos on kireällä ja siihen kohdistuu hankausta. Kulumista voi vähentää käyttämällä oikeankokoisia vaatteita tai vaatteita, joissa on väljyyttä.